maanantai 25. elokuuta 2014

Laskeva neitsyt & totuus maailman parhaimmasta tonnikalapastasta

    
...Minkälaisia meikkituotteita me naiset ostamme? Myyjän sanavalinnoilla on suuri merkitys. Olin kerran ostamassa poskipunaa ja pähkäilin kalliin ja vähemmän kalliin välillä. Myyjä mainosti jostain syystä innokkaammin kalliimpaa poskipunaa - Ihana tuote! Se tekee ihon ihan posliiniseksi, hän sanoi. Posliiniseksi. Pakko ostaa.

...Sitten ovat tietysti kaikenlaiset kylkiäiset, joitten avulla laatukosmetiikkaa myydään. Tiedättehän nämä tarjoukset, jos ostat kaksi meidän firmamme tuotetta, saat kaupan päälle meikkipussin, minihuulipunan ja rakastajan.

Näin tarkkanäköisesti eräästä naiseuden haasteesta kirjoittaa eräs ehdottomasti suurimmista kotimaisista kirjailijasuosikeistani, Anna-Leena Härkönen. Erityisesti olen viehtynyt Härkösen loistaviin kolumneihin, jossa milloin pureudutaan naisena, äitinä, taiteilijana tai ylipäätään ihmisenä olemisen sietämättömän monipuolisiin haasteisiin. Ehdoton oma suosikkini on Härkösen novellikokoelma Palele porvari! jota lukiessani olen purskahtanut muutaman kerran niin kovaa nauramaan, että poikaystävänkin mielenrauha on järkkynyt. Erittäin hauska ja lohdullinen kirja erityisesti niihin hetkiin, kun itsestä tuntuu erityisen riittämättömältä ja maailma vähän liian harmaalta.

Juuri tänään lopettelin Härkösen Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia -kirjan, jossa Anna-lehdessä julkaistuja parhaita kolumneja on laitettu yksiin kansiin. Hauskuudessaan se ei mielestäni yltänyt Palele porvari! -kolumnien tasolle, mutta viiltävän terävien analyysiensä takia tämä on riemastuttava välipalalukeminen, jonka hotkaisee melkeinpä yhdeltä istumalta. 

Kesän alussa lukasin myös Härkösen tänä vuonna filmatisoidun Ei kiitos -kirjan, jossa Härkönen kuvaa omalla humoristisella tyylillään haasteita virttyneessä parisuhteessa. Tätäkin kirjaa suosittelen lämpimästi, sillä samaistumispintaa kirjasta löytää lähes kuka tahansa pitkän ihmissuhteen läpikäynyt.

Arvosana: 3,5/5

Anna-Leena Härkönen: Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia (Otava 2012)  

Arvosteluperusteet: Sympatiseeraan nerokkaita kolumneja kynäilevää Härköstä monella tapaa. Kaiken kukkuraksi yksi ehdottomista suosikkiresepteistäni (tonnikalapasta) on Anna-Leena Härkösen keittokirjasta Sopan syvin olemus. Tätä tarjoillessa saa palkkioksi aikaan epäuskon ja hämmästyksen "voiko tonnikalaspagetti olla näin hyvää" -ähkäisyjä ihmisestä riippumatta. Uskokaa tai älkää. Tässä vielä ohje kokonaisuudessaan.

Tonnikalapasta
1 Sipuli  
½ tl suolaa  
½ tl yrttimaustesekoitusta  
½ tl pippurisekoitusta
3 rkl tomaattipyreetä (ketsuppi käy)  
2 dl ruokakermaa  
100 g fetajuustoa  
1 prk tonnikalaa

Viipaloi sipuli ja kuullota öljyssä.
Lisää mausteet, tomaattipyree ja kerma. Hauduta n. 5 min.
Lisää kuutioitu feta ja tonnikala. Kuumenna kiehuvaksi.
Tarjoa pastan ja raikkaan salaatin kanssa.

Simple as that.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti